Рекомендації по запобіганню ураження компютера під час грози

1. Встановіть на комп’ютері зовнішню мережеву карту і користуватися нею не дивлячись на наявність інтегрованої. Попадання разряду в зовнішню мережеву карту часто обмежується тільки втратою самої мережевої карти, попадання же разряду в інтегровану карту загрожує виходом з ладу всієї материнскої плати.
2. Встановіть фільтр грозозахисту для ліній Ethernet, або телефонних ліній (якщо Ви получаєте інтернет по технології dsl).

3. Встановіть блок безперебійного живлення з функцією згладжування стрибків напруги. Дана порада буде корисна для всіх користувачів персональних комп’ютерів, так як напруга в наших електромережах і так далека від ідеалу.

4. По можливості обладнати свій будинок (квартиру) загальним стабілізатором напруги і заземленням (не на батарею, а справжнім!).

Фільтр грозозахисту для ліній Ethernet RJ45

5. Не працювати в грозу за комп’ютером! Необхідно виключати комп’ютер і монітор з розетки, відключати інтернет кабель від мережевої карти, роутера, комутатора. Також виключайте з розеток і інше електрообладнання: холодильники, телевізори, пральні машини, мікрохвильовки і т.д. так як всі вище перераховані рекомендації допоможуть тільки в випадку невеликих перепадів напруги. В випадку великих і швидких стрибків автоматика як правило не спрацьовує і розряд спалює все на своїй дорозі. Горять навіть виключені комп’ютери, но підключені до мережі електроживлення.
6. Коли ви йдете і тим більше коли надовго їдете з дому — виключайте всі електричні прилади з розеток і витягуйте з гнізд інтернет-кабеля.